Al 3-lea oras electrificat, 1896. Sebesul de altadata.

By on February 2, 2014

super1

Sebes, comuna urbana aproape de varsarea Sebesului în Mures, la 13 km de resedinta judetului, 203 km de Brasov si 335 km de capitala. Statie c.f. pe lina Sibiu- Alba –Iulia.

super2

 

In 1930 Sebesul avea 9.250 locuitori si…:

1 fabrica de ciorapi, 1 de closuri de palarii, 1 de ghete, 2 de cherestea, 2 de tâmplarie, mobile si binale, 1 de lazi si 1 atelier mecanic. Se facea comert de animale, piei, cereale, lâna si lemne. Bâlciurile  anuale erau pe data de 29 ianuarie, 3 mai si 24 august.  Sebesul avea in 1930, 3 banci, Banca Româna „Sebesana”, Banca Poporului, Casa de Pastrare.

siglaROR(148X50)Sistemul de invatamant se compunea din: 1 gimnaziu mixt de stat, 1 gimnaziu mixt confesional, 2 scoli de ucenici, 3 scoli primare, 2 gradini de copii.

super3Confesiunile religioase beneficiau de 2 biserici ortodoxe, 1 greco-catolica, 1 romano-catolica, 1 evanghelica, 1 reformata, 1 sinagoga. Sebesul a fost un burg demn de invidiat in acele vremuri. Institutiile prezente la aceea vreme erau diversificate si puternic organizate. Aveam asadar: Primarie, Pretura, Judecatorie mixta, Politie, Perceptie fiscala, Directie Silvica regionala, Ocol silvic, Oficiul Casei de Asigurari Sociale, Oficiu PTT, Serviciu sanitar.

 

Nici ornanizatiile sociale nu lipseau. Reuniunea meseriasilor si comerciantilor români, Reuniunea meseriasilor si comerciantilor sasi, Reuniunea economica erau prezente, active si puternice!

siglaROR(148X50)Sebesul, a fost al 3-lea oras electrificat din Romania dupa TIMISOARA si Sinaia. Uzina electrica din Sebes furniza curent electric inca din 1896. Aleeile erau pavate cu granit iar lacul central era plin de barci vara si gazda a patinatorilor iarna.  La Spitalul Casei Centrale a Asigurarilor Sociale cetatenii de atunci erau pe maini sigure, fara a contribui cu sacosa sau cu plicul…

You must be logged in to post a comment Login