Carnea, fructul interzis din gradina Edenului. Carnea si cancerul

By on February 17, 2014

car

Cancerul de colon - in cadrul unui studiu citat de catre prestigiosul Bbc News si reluat de principalele mijloace de comunicare din lume (mai putin cele romanesti), s-au observat obiceiurile culinare a nu mai putin de jumatate de milion de oameni din Europa, pentru o perioada de 10 ani. Concluzia este ca riscul de cancer de colon a fost cu peste o treime mai mare la cei ce consuma mai mult de 2 portii a cate 80 de grame de carne pe zi, decat la cei ce consuma cel mult o astfel de portie pe saptamana. Mai exact, cei care mananca echivalentul unui sandvici cu sunca si al unei bucati de friptura zilnic prezinta un risc de aparitie a cancerului de colon cu 35% mai mare decat cei ce consuma o singura portie de carne pe saptamana. Mai mult, studiul a aratat ca o dieta saraca in fibre vegetale creste riscul cancerului de colon cu inca 39%.

Cancerul de san - un studiu facut la celebra Facultate de Medicina britanica Harvard, pe 90.000 de femei, a aratat ca cele ce consuma mai mult de 1,5 portii de carne pe zi sunt aproape de 2 ori mai expuse cancerului de san, decat cele care consuma carne de maximum 3 ori pe saptamana.

Cancerul de pancreas - o cercetare facuta de un institut medical din statul american Hawaii, condusa de dr. Ute Nothlings si colegii sai si efectuata pe 190.545 barbati si femei, a aratat o legatura directa intre consumul de carne si cresterea ratei cancerului pancreatic. Studiul a durat 7 ani, iar agentia Reuters, care a difuzat informatia, subliniaza ca nu e vorba de continutul de grasimi sau colesterol din carne, ci mai ales de substantele chimice folosite la obtinerea si la prepararea ei, care sunt carcinogenice.

Limfomul non-Hodgkin - o stire a Cnn din 30 aprilie 1996 citeaza un studiu facut pe 35.000 de femei in varsta si arata ca dieta cu multe grasimi animale si carne, mai ales hamburgeri, dubleaza riscul aparitiei limfomului non-Hodgkin. Exista in momentul de fata zeci de asemenea studii care arata fara dubiu ca la consumatorii de carne creste exponential si riscul de a face cancer la stomac, cancer hepatic, cancer ovarian, cancer la prostata etc. De altfel, predispozitia spre cancer, indiferent de forma si de localizare, este o caracteristica a tuturor consumatorilor de carne.

Carnea, impotenta si sterilitatea masculina

Un articol publicat de catre o fundatie a medicilor din Statele Unite arata ca exista o legatura directa intre consumul de carne si grasimi, in cantitati medii, si disfunctiile erectile la barbati. Marea problema este ca dupa 40 de ani, vasele de sange sunt obturate si sclerozate mult mai rapid la consumatorii de carne, favorizand aparitia impotentei vasculare, care este cea mai raspandita forma de impotenta. Apoi, hormonii de crestere, folositi in crescatoriile de animale in mod curent si ajunsi in alimentatia noastra prin intermediul carnii, duc la scaderea concentratiei de testosteron (hormonul masculinitatii) la barbati. Rezultatul: numarul de spermatozoizi din sperma scade dramatic, la fel ca si motilitatea acestora, ceea ce are drept consecinta aparitia sterilitatii masculine in diferite grade.

Carnea si sterilitatea feminina

Carnea - o otrava?

Conform studiilor recente, consumul de carne rosie, cum este carnea de vaca sau de porc, creste riscul aparitiei endometriozei cu 80 pana la 100%. Aceasta poate avea ca efecte infertilitatea, menstruatia dureroasa, crampe severe, sau se poate corela cu diferite forme de cancer. Solutia pentru scaderea numarului de endometrioze la femeile tinere este reducerea consumului de carne si cresterea consumului de legume si vegetale proaspete. O alta legatura ce a fost facuta de cercetatori se refera la consumul de mezeluri, strans corelat cu aparitia afectiunilor ovariene si ale anexelor. Aproape toate tipurile de mezeluri sunt tratate cu nitrit de sodiu, un aditiv alimentar cu toxicitate crescuta, care odata ingerat, determina in sistemul digestiv aparitia nitrozaminelor, cunoscute ca factori cauzatori de cancer, si care interfereaza totodata cu activitatea normala a organelor reproducatoare.

Carnea si bolile transmise
pe cale digestiva

Principala incriminata nu mai este de aceasta data carnea din crescatoriile de tip industrial, ci chiar cea de la producatorii particulari. Boli extrem de agresive, cum ar fi trichineloza, tenia, infectiile bacteriene diverse, se datoreaza in proportie de 90% consumului acestei carni.

Carnea si obezitatea

Un articol publicat in 2006, in “International Journal of Obesity”, se refera la un studiu pe 5 ani facut la Oxford si arata ca persoanele mari consumatoare de carne sunt cu mult mai predispuse la obezitate decat cele cu diete vegetariene. Cea mai mica crestere in greutate (scadere de fapt) o prezinta cei care pe perioada studiului au facut trecerea de la alimentatia cu carne, la diete fara carne.

Carnea si bolile cardiovasculare

Un studiu publicat de “British Medical Journal” (una din cele mai prestigioase reviste medicale din lume), editia din 25 iunie 1994, cu privire la rata mortalitatii la consumatorii de carne si la vegetarieni, a adus cateva elemente uluitoare. Pe perioada de 12 ani a studiului, s-a observat ca la consumatorii de carne, rata mortalitatii a fost de 51%, iar la vegetarieni, de 28%. Acestia din urma au fost mult sub statisticile generale, cu privire la ratele mortalitatii din cauza cancerului, dar si a afectiunilor cardiace. S-a constatat, astfel, ca persoanele care consuma foarte rar carne au inima si vasele de sange sanatoase, pana la varste inaintate. Mai mult, un regim vegetarian scade foarte mult riscul infarctului, al accidentului vascular cerebral, precum si al trombozelor.

Carnea - o otrava?

In final, o ultima intrebare: putem renunta definitiv la carne? Nu exista nici un risc in aceasta decizie? Raspunsul e clar: sanatatea nu pierde, ci dimpotriva, castiga prin renuntarea definitiva la carne. Mai precis: prin adoptarea unui regim vegetarian.

You must be logged in to post a comment Login